Translate

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

43.ΕΞΕΣΤΙ ΚΛΑΖΟΜΕΝΙΟΙΣ ΑΣΧΗΜΟΝΕΙΝ .Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ.

43. Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν

      Ο Α........ης ήταν ένας υπέροχος Ανεμωτίσιος.Τέτοιος που δεν ξεχνιέται εύκολα από αυτούς που τον έζησαν .Ένας χαρούμενος άνθρωπος, ένας υπέροχος τεχνίτης και μια φωνή μοναδική.Χαίρομαι πραγματικά που τον είχα συγγενή..Σήμερα θα λέγαμε πως ήταν ένας τύπος ροκ.Του άρεσε το ρακί , τα τραγούδια και η παρέα και είχε μια πολύ καλή οικογένεια.Είχε ένα κουσούρι που οΙ Ανεμωτίσιοι το ήξεραν και έτσι έκαναν το λογαριασμό τους.Δεν τηρούσε ποτέ σχεδόν τις υποσχέσεις του για το χρόνο εκτέλεσης της  εργασίας που είχε συμφωνήσει.Γιατί όλοι ήθελαν μόνο τον Α......η.Οι δουλειές του είναι ακόμα ζωντανές στο χωριό αφού κανένας καιρός δεν τις άγγιξε.
     Στα πλαίσια αυτού του ταμπεραμέντου του ένας παπάς σε άλλο χωριό περίμενε την έναρξη της δουλειάς που του είχε υποσχεθεί αλλά ο Α........ης άφαντος.Αφού εξαντλήθηκε η υπομονή του μετά απο αρκετά ναι,ναι ναί δεν άντεξε να περιμένει στωϊκά όπως οι Ανεμωτίσιοι και του έστειλε μια επιστολή με ένα πολύ μικρο κείμενο.Έγραφε <<έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν>>.Το διάβασε, δεν κατάλαβε τίποτα και άρχισε να ρωτά αριστερά δεξιά τι θέλει να πει.Κανένας δεν ήξερε.Το πήγε και στο δάσκαλο κι αυτός τα ίδια.Ανέλαβε όμως να το δείξει στη Χώρα(Μυτιλήνη) σε κάποιον φιλόλογο που έδωσε την ερμηνεία ταν η συμπεριφορά των Κλαζομένιων, της πόλης που στην αρχαιότητα ήταν κοντά στον Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο.
     Σύμφωνα με τον ιστορικό του 2ου μ.χ. αιώνα Κλαύδιο Αιλιανό ,κάποιοι  Κλαζομένιοι που έφτασαν κάποτε  στη Σπάρτη, καταμαύρισαν τους θρόνους των εφόρων που αποφάσιζαν για θέματα της πολιτείας τους.Η τιμωρία τους ήταν να βγάλουν τον Δημόσιο Κήρυκα και να διακηρύξει σε όλη την πόλη το<< έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν>>. Δημόσια διαπόμπευση δηλαδή των Κλαζομένιων που ήταν απαξιωτική και υποτίμηση όλους τους συμπολίτες τους.Τόνιζαν δηλαδή  ότι είναι γνωστοί όλοι οι Κλαζομένιοι για την κακή τους συμπεριφορά και τη ροπή τους στην απρέπεια .
     Το πιθανότερο ήταν ότι  ο παπάς δεν ήξερε πόσο το παρατράβηξε και την πραγματική έννοια του κειμένου του. Ο Α.......ης που ήταν τύπος που δεν μάλωνε με κανέναν ,πόσο μάλλον με παπά ,το φύσαγε και δεν κρύωνε ο δύστυχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου