Translate

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

79.Ο Ορέστης Δημ....δης


79.Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΔΗΜ.......ΔΗΣ στην Ανεμώτια


Ο Ορέστης ήταν γιος μιας προσφυγοπούλας από τη Μικρά Ασία ,που κατέφυγε χωρίς τον άντρα της που ήταν στρατιώτης στο μέτωπο , στην Ανεμώτια .Έμενε σε ένα σπίτι απέναντι από το ιστορικό γραφείο της Κοινότητας, ιδιοκτησίας Τιμολέοντα Αίνιζλη όπου ήταν και το σπίτι του Παναγιώτα Χατζηγεωργίου .Εντοπίζεται στο σημερινό σπίτι της οικογένειας Χρίστου Νταή .Εκεί γεννήθηκε  ένα αγόρι, που ήταν ο Ορέστης.Δημ.....δης.Από την Ανεμώτια στο Ναύπλιο και  από εκεί στην Αθήνα.Τελικά έφτασε στη Βοστώνη το 1951, όπου  ίδρυσε ραδιοφωνικό σταθμό με εκπομπή για τους απόδημους ..Ο Ορέστης ήλθε αργότερα στην Ανεμώτια με έναν μετανάστη από την Αγία Παρασκευή ,φίλο του θείου μου Χρίστου Παπαδέλλη για να βρεί τον τόπο που  γεννήθηκε .Ο σταθμός σήμερα 5 Σεπτέμβρη 2018 με ευθύνη του γιού του μεταδίδει Ελληνικά κάθε Παρασκευή7-11 π.μ  καικάθε Κυριακή 7-13 μ.μ.  
Εδώ αντιγράφω απο τον Εθνικό Κήρυκα της  Βοστώνης σχετικά αποσπάσματα.







ΒΟΣΤΩΝΗ. Στο όμορφο και παραθαλάσσιο Κέιπ-Κοτ και  συγκεκριμένα στην πόλη Γου τέστ Γιάρμουθ ζει τα τελευταία χρόνια με γαλήνη και ηρεμία ο Ορέστης Δημητριάδης, ο άνθρωπος ο οποίος υπήρξε επί μισό και πλέον αιώνα η γνώριμη ραδιοφωνική φωνή του Ελληνισμού της Βοστώνης και της Νέας Αγγλίας.Ήταν η φωνή του Ορέστη Δημητριάδη, που γινόταν κάθε μέρα απο την« Ελληνική Ηχώ» της Ελλάδος και της Ομογένειας, ενώ σε καθημερινή βάση έκανε αναφορά στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία του «Εθνικού Κήρυκα».
Όπως σημειώσαμε κι άλλη φορά, ο κ. Δημητριάδης ήταν πάντοτε ευδιάθετος, χαμογελαστός και εύχαρις, μετέδιδε μέσω των ραδιοφωνικών του κυμάτων αυτή του την ευδιαθεσία και έφτιαχνε την ημέρα των  ακροατών του, οι οποίοι τον άκουγαν με θρησκευτική ευλάβεια παντού όπου κι αν βρισκόταν, στο σπίτι, στο μαγαζί, στο αυτοκίνητο. Είχε γίνει παροιμιώδης η έκφραση πως «το είπε ο Δημητριάδης». Ηταν πραγματικά η ραδιοφωνική αυθεντία επί πολλά χρόνια.
Κι όταν ανάγκη εθνική χτυπούσε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, όπως η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ή ο σφετερισμός του ονόματος της Μακεδονίας από τους Σκοπιανούς, ο Ορέστης Δημητριάδης με την πατριωτική φωνή και συνείδηση ξεσήκωνε τον Ελληνισμό της Βοστώνης προς κινητοποιήσεις.
Ο Ορέστης Δημητριάδης συνταξιούχος πια, περνά ημέρες ησυχίας και γαλήνης μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο, την κ. Χλόη, στο παραθαλάσσιο και μαγευτικό Γουέστ Γιάρμουθ του Κέιπ-Κοτ, γευόμενος την αλμύρα της θάλασσας που τόσο αγαπά, αναπνέοντας τον καθαρό αέρα, απολαμβάνοντας τον ήλιο και το φως κι όπως είπε «διαβάζοντας βιβλία και τον <<Εθνικό Κήρυκα».
...................................................................................................................................
     Είναι γόνος της Μικράς Ασίας. Με την γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, η εγκυμονούσα μητέρα του ήταν ανάμεσα στους ξεριζωμένους μέσα στο καράβι της προσφυγιάς, αλλά ο καπετάνιος δεν ήθελε γεννητούρια μέσα στο καράβι και τους έβγαλε στη Μυτιλήνη. Γεννήθηκε στην Ανεμώτια κι ήταν τριών μόλις ημερών όταν πήραν τους πρόσφυγες και τους πήγαν στο Ναύπλιο κι από εκεί έπειτα από έξι μήνες στην Αθήνα. Ο πατέρας του είχε μείνει πίσω στη Μικρά Ασία πολεμιστής στο στρατό, πληροφορήθηκε για τη φυγή της συζύγου του, πήρε άδεια λίγες μέρες να πάει να την βρει, φόρεσε και μία στολή παριστάνοντας τον Τούρκο, αλλά κάποιος τον πρόδωσε «κι από τότε ούτε με είδε ούτε τον είδα», είπε.
     Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήλθε το 1951 με το πλοίο «Λαγκουάρντια», που ήταν και το τελευταίο του ταξίδι διότι το έβγαλαν άχρηστο «και κοντεύαμε να βουλιάξουμε στο δρόμο», είπε χαμογελώντας. Είχε γίνει δεκτός ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στο οποίο και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Η συζήτησή μας συνεχιζόταν ασταμάτητη καθήμενοι πλάι-πλάι στο εστιατόριο κι αγναντεύοντας τα γαλάζια πλάτη της θάλασσας. Η καθαρότητα της σκέψης του είναι εκπληκτική. Η ενημέρωσή του σ’ αφήνει άφωνο. Καθημερινός του φίλος και επισκέπτης του είναι ο «Εθνικός Κήρυκας».
Πιάσαμε κουβεντολόι για πολλά και διάφορα. Για την Ομογένεια, για την Ελλάδα για το Πατριαρχείο, για το οποίο ήθελε να μάθει κάποιες λεπτομέρειες γύρω από τη λειτουργία του γενικώς.
Ο κ. Ορέστης Δημητριάδης είναι η ζωντανή ιστορία του Ελληνισμού της Βοστώνης. Σοφός πραγματικά άνθρωπος και με έμφυτη καλοσύνη. Θυμάται όλους και όλα και πάντοτε έχει έναν καλό λόγο να πει για όλους. 

«H Ελληνική Ηχώ» της Ελλάδος και της Ομογένειας

Απεβίωσε ο Ορέστης Δημητριάδης στις 14 Αυγούστου 2021.Γεννήθηκε στο χωριό Ανεμώτια της Λέσβου κι ήταν τριών μόλις ημερών όταν πήραν τους πρόσφυγες και τους πήγαν στο Ναύπλιο κι από εκεί έπειτα από έξι μήνες στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου