Translate

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

78.ΤΑ ΚΑΡΑΤΣΑΛΤΙΑ Τ 'ΠΑΝΑΝΗ

78.ΤΑΚΑΡΑΤΣΑΛΝΤΙΑ Τ' ΠΑΝΑΝΗ
 Ένας Έλληνας, ο Πανανής, ζούσε στη Σμύρνη πριν την Μικρασιατική καταστροφή.Ανάμεσα στους πολλούς φίλους του ήταν και ένας Τούρκος.'Οταν ο Πανανής  ήλθε σε  κάποια ανάγκη
πήγε στο φίλο του και  του ζήτησε δανεικά.Όταν όμως έφτασε η ώρα να πληρώσει το χρέος του, ο Πανανής του είπε ότι σε λίγο θα του δώσει τα γρόσια. Όμως αυτή την υπόσχεση την επανέλαβε πολλές φορές.Έτσι ο Τούρκος, βλέποντας  την άθλια κατάστασή του, αναγκάστηκε να τον ρωτήσει, πού θα βρεί τα γρόσια.Στην αρχή δεν του απάντησε, λέγοντας πως θα το σκεφτεί.΄Ετσι μια μέρα ο Πανανής φωνάζει τον Τούρκο χαρούμενος και του λέει.Τελείωσε,το βρήκα πως θα σε πληρώσω.Πώς τον ρωτά αυτός. Θα πάω του λέει  να φυτέψω σε κείνο το στενό πέρασμα καρατσάλτια (αγκάθια).Έτσι όταν περνούν τα πρόβατα θα ξύνονται και θα αφήνουν το μαλλί τους επάνω τους.Εγώ θα το μαζεύω,θα το πουλώ και από τα γρόσια που θα παίρνω θα σε πληρώσω.Και ο Τούρκος που κατάλαβε ,του λέει (ειρωνικά):Eυτυχώς καρντάσι (αφεριμ καρντάσ).Να είσαι καλά που το σκέφτηκες και έτσι θα πληρωθώ. Την αφήγηση έκανε η συγχωριανή και διαχρονική φίλη μου Ουρανία Μητρέλλου-Ντάρα .
     Την ιστορία αυτή την άκουσε από τον παππού μου Πανανή (Παναγώτη) Βλάμη, που έζησε αρκετά απο  τα νενικά του χρόνια στη Σμύρνη.Ο παππούς μου ήλθε στη Λέσβο κάπου ένα χρόνο πριν την απελευθέρωση του νησιού το 1912 .Τον έφερε για να τον συμμαζέψει από τις τρέλες του,μιας και τις επέτρεπε η ανοιχτή κοινωνία της Σμύρνης.Εξάλου ήταν τριαντάρης και έπρεπε να νοικοκυρευτεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου