Translate

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

55.O NTAΛΚΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

Ο Νταλκάς του Ηλία
                  O Hλίας Καραδουκάκης αριστερά.Δεξιά ο αδελφός του Στέλιος
 


     Ο Ηλίας Καρ......κης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανεμώτια.Στα νιάτα του ήταν τύπος αντισυμβατικός.Έτσι τις Κυριακές και τις γιορτές ντυνόταν με καθημερινά  ρούχα της δουλειάς όταν όλοι σχεδόν οι άλλοι φορούσαν τα Κυριακάτικά τους.Τη Δευτέρα όμως κουστουμαριζόταν και έβγαινε στα καφενεία.
Όταν ενηλικιώθηκε ερωτεύτηκε τη Θεο.....μια ψηλή κοπέλα του χωριού που ζούσε στην περιοχή <<κούκλα>> αλλά οι δικοί της λόγω των ιδιαιτεροτήτων του δεν τον ήθελαν για γαμπρό και δεν του την έδιναν.Μάλιστα τον στόλιζαν με τον επιτιμητικό τίτλο το <<καταφρόνιο>>. Έλεγαν π.χ. <<σιγά να μην τη δώσουμε σαυτό το καταφρόνιο>>Αυτόν δηλαδή τον τελευταίο,τον άξιο περιφρόνησης.
    Ο Ηλίας όμως συνέχιζε να κάνει καντάδες στις επάνω γειτονιές  κοντά στο σπίτι της Θεο....Συνέθεσε μάλιστα γιαυτό και ένα δίστιχο <<α να πάμε πα στ' αλώνια να μας δούν τα καταφρόνια>> που σήμαινε άντε να πάμε επάνω στα <<αλώνια>>(έτσι λέγεται η ευρύτερη περιοχή)να δουν εμάς τα καταφρόνια.
    Απελπισμένος ο ερωτοχτυπημένος Ηλίας έφυγε για την Αμερική όπου έζησε με το επίθετο Doukakis. Από εκεί συνέχιζε να θυμάται τον έρωτά του και σε όλα τα γράμματά του ρωτούσε τους οικείους του γι' αυτήν.
      Σε λίγο όμως χρονικό διάστημα ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α! Παγκόσμιος Πόλεμος,ο Μεγάλος Πόλεμος όπως ονομάστηκε(1914-1918). Ο Ηλίας κατατάχθηκε στον Αμερικανικό Στρατό ως εθελοντής και έκανε ασφάλεια ζωής με εξαιρετικούς όρους σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού του.Στάλθηκε στην Ευρώπη και πολέμησε στο πλευρό του Γαλλικού Στρατού, που ως γνωστόν ήταν ενταγμένος στη συμμαχία της ΑΝΤΑΝΤ,Την ΑΝΤΑΝΤ την αποτελούσαν χώρες όπως η Αγγλία,η Γαλλία,η Ιταλία,η Σερβία,η Αμερική  κ.α. και εν τέλει και η  Ελλάδα με επιμονή του Βενιζέλου. Εκεί στη Γαλλία έλαβε μέρος στην περίφημη μάχη του Βερντέν όπου η Γάλλοι κατατρόπωσαν τους Γερμανούς . Δυστυχώς  ο ερωτευμένος μας Ηλίας ήταν ο τελευταίος νεκρός της μάχης.Με το χαμό του ο αδελφός του εισέπραττε για χρόνια το σεβαστό ποσό  της ασφάλειας που είχε υπογράψει και είχε ένα καλό εισόδημα από το αποκληθέν <<καταφρόνιο>>,που απεδείχθη ένας ιδιαίτερος Ανεμωτίσιος  με τις ευαισθησίες του και τις αναζητήσεις της νιότης του.
     Σήμερα ο επισκέπτης του Νεκροταφείου των ηρωικώς πεσόντων της μάχης του Βερντέν θα δει το όνομά του γραμμένο σε μια απέριτη  μνημιακή πλάκα.Ο έρωτάς του όμως,η ψιλόλιγνη χωριατοπούλα, που την έζησα από πολύ κοντά στα νεανικά μου χρόνια ευτύχισε να ζήσει στο χωριό με έναν απλοϊκό γλυκό άνθρωπο μια καλή ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου